WeLcome to byaimina.blogspot.my ,do smiling & thanks for visiting here

Tuesday, 6 March 2012

BaKing cUpcAkeS^^,

assalamualaikum ~

terasa lama plak x mengarang..tp ,disebabkan ary ni 1st aku baking cupcakes ,so nak share cite dgn korang ..haha (blom ape2 da gelak ==' )

al-kisah nya ,ak melawat salah sorg blog kawan aku ni (http://beebeesiyelowme.blogspot.com/ ,pomot cket ..haha )adalah resipi cupcakes nye ..ak ttarik lalu m'copy nye ..esop nye ,iaitu ary ini ..ak di temani rakan seperjalanan ku pergi mbeli bahan2 nye ..pd mulanya g cari bahan kat pasaraya pantai timur (yelah ,bajet tmpat bsar msti lah ad blake kan ) cari punyer cari ,bahan yg ak jumpa esen vanila dgn manik hiasan nye ,pdhal byk lg yg xjumpa ..dgn lagak slumber ,ak pom ltak blik bhan tu ,n tinggal je bakul kat situ ,n blah ..hahahah (geram + give up xjumpa bahan2 lain :p ) destinasi ku lpas tu ?pergi lah aku mbawa diri ke pasaraya econjaya plak ..hahahaha ..

lepas beli sume tu ,dgn semangatnye ak balik umah dan terus wat cupcakes tu (xjugak ,bleh lagi duduk2 sambil makan aiskrim di bawah kipas yg sgt mdamaikan ,panazzzz beb cuaca ary ni !nak meletusss ambe ,xcaye tnye org kaji cuaca suhu ary ni bpe celcius :p )

so ,aku pom adun larr sume bahan tuuu ,aku ye !so cupcakes tu 100% ak yg buat (ok ,fine ..mak ak ad jgak larr ..tp !tengok je okeyy !haha ,disebabkan tu baking pertama aku ,pengawasan org tua diperlukan ,haha ) so ,sampai larr tahap ,soda bikarbonat perlu diletakkan !disebabkan ,lam resipi kawan aku tuuuu cakap ,1 1/2 senduk !aku pom dgn naif nye amek senduk n ampir2 nk letak ,then tetibe mak ak cakap 'eh,mana ad org letak soda tu smpai se senduk ,se sudu jek!' ..adoi ,ak pom call larr kwan ak tu ..dye cakap ape ?silap tulis larr ,nk tulis sudu pegi tulis senduk ..adoi ,kalau ak letak se senduk ,kompem naik mcm gunung berapi cupcakes ak tu !hahahaha ..

kte putar lagiiiiii !

cubaan pertama ,disebabkan resipi tu tulis bakar selama 20minit lam ketuhar ,ak pnyer larr dok risau sbb ketuhar ak tu limit sampai 15minit jek (ketuhar kecik jek ,hihi ) ,tengok2 !jeng jeng jeng ~~~hangus wa punyer cupcakes !sob sobss =_=

cubaan kali ke-2 ,wat 10minit ..baru larr ,menjadi ..hohoho ~~tp nak bleh ke perfect (perfect larr sgt ) ,cubaan kali ke 3 or ke 4 bru jadi molep ..huhu ~nak bleh ke perabis adunan tu ,agak lme menunggu ..bleh muatnye 6 bijik jek ..nunggu larr siap pas 10minit ..bleh larr wat 30 bijik cupcakes - 6 cupcakes yg hangus tu = 24 bijik !hak3 ,esop ..insyaallah larr aku bawak kat kekawan ak ni ,yelah ..esop ary KERAMAT aku ..tu larr tarikh penting dan hala tuju ku ..(ehemm2 ..nnti ak bg tu ,makan ,wat senyap suda larr ..dun leave a comment or like2 ..haha ..law keracunan ,tanggung sendiri ..haha )

wpom nilai estetika nye kurang ,ad aku kesah ;p

nak resipi ?sory my kawan ,i copy paste resipi u okeyy ,hehe (yg pasti ,ni aku dah ubah ,bukan senduk ,tp sudu .haha )

Bahan2 yg d'perlukan adlh (18 -20 papercups medium size)...

~tepung ~>300g
~gula~>350g
~serbuk koko~>1/2 cawan
~soda bikarbonat~>1,1/2 sudu
~butter~>1/2 cawan
~esen vanila~>2 sudu
~susu segar~>1,1/2 cawn
~telur~>2 biji

Kemudian bersedia untuk memasak... mula2 panaskan oven 180c.campurkan kesemua bhn di ats kecuali telur dlm bekas mixer. pukul slow2 hny utk campurn itu sebati ok.. kemudian pukul cmpurn yg sebati itu dgn kuat selama 2 minit, dan masukkn telur dan pukul lg dgn kuat selme 2 minit..

selepas itu,masukn adunan dlm papercup..lau msk dlm papercup 2 jgn penuh sngt sbb 6t cake 2 nek sndri ok..bakar selame lbh kurang 20 minit gitu atau lbh senang hingga msk.. suhu oven 2 t'pulang pada oven masing2...(ikut pandai oven awop larr ye brape minit da masak ,law sy punyer 10minit da masak dah ..huhu )

dah masak kuar dri oven 2 dan blhlah letak topping utk kelihatn cute & cantik cupcake... plg simple topping gne coklat bar utk cake... cairkn coklat t'sebut kemdian sapu coklat yh cair t'sebut ats cake hingga rata...kemudian tabur kacang badam atau coklat cip atau sebagainy mengikut citarasa msg2... sekian... ^_^

selamat mencuba !


Suka ?Jangan lupa LIKE dan COMMENT ye

5 penGomen coMeL~:

inz-dahnya snyuman said...

cant wait nk rase..hehe ^^
tgk chumelll2 jw..konpem sdap ni..
ok,jmpe esok awak yer..

sHiMi aLyNa^^, said...

haha ,beres ~
insyaallah sedap ..xtaw larr law sep mu mkn rane ..
law ak ,x da keracunan lop pas makan tu ,hik3

zahirah hanani zahari said...

wat mai skul deh..nk ty ni..hehe

sHiMi aLyNa^^, said...

insyaallah ,pas siap ltk lam bekas slalu ..huhu ,tp nilai estetika tu xdlepas larr ye ;p ..ckup larr sedozen kt awop ni ,huhu

khairina anuar said...

hehehe ^__^

CopyRight@sEgaLa yg t'caTaT di SiNi aDaLah HaK miLik sHiMi sHinHaE