WeLcome to byaimina.blogspot.my ,do smiling & thanks for visiting here

Thursday, 1 March 2012

anDa sTResS ??Jom LayaNnNn ~~ ^^,

aSsaLaMuaLaikum ~

aku xtahu larr wabak ape yg menular dlm diri ku skrg ni ,,terasa sukeeee menulis dlm blog leni ..jangkit dgn my teman complicated gamaknye ^__^ mmg ak byk lg account ,tp blog ,ianya lain ~~anggap larr ni new version diary kuu ^__^ (amboi ,diary2 jugakkk ..tp bukan semua ak share kt cni k :p )

hmm ,ada sorang makhluk allah ni a.k.a kawan ak larr ,dye complain aku jiwang tambah plak dgn lagu yg sedih ni ..ahaha ,sedih ke macik??rilex larr kawan ..mood tengah ngade nak jiwang2 ni ,tp sebenarnye mat luthfi yg mbawa ak kpd lagu ni ,peace ! ^^,
credit for my kawan ,dayah krn pertemukan lgu ni ..kalau dye x promote lagu ni ,malas ak nak cari :p

"jika dgn mu kabur ku xmahu yg jelas
jika dgnmu hanyut biarlah aku lemas
walau dilanda ribut ku sanggup kerna ku mahu
kita berdua bersatu"

p/s :bak kte mat luthfi ,sebenarnye mmg ada perbezaan antara pengorbanan dan kebodohan ,seriously ..ahaha ~~



disebabkan skrg ni ak sedang bkerja at goyang kaki corporation ,so ak keje kemas kini gambar2 lam album ak and tulis2 sikitt caption ..tp !terase xnakkkkkk bukakk ,teringat kisah silam yg hanya tinggal kenangan (seriously ? ) ~~hello ,,ak bukan jenis yg mudah lupa ,setiap perkara main semula lam kepala ni ..macam filem plop ,ahaks (redha je larr) anggap semua tu pelajaran baru ,btol tak??

ni bukti i belek album ye ,tp ni bukan part kisah silam ak yg menyedihkan (so ,gambar ni xda kaitan ye ;p )


so ,ary ni aku rasa nak share dgn korang tentang tip2 mengawal emosi (ada kaitan kah dgn cerita aku ni?seriously ?haha apa yg penting ,sharing is caring (sengal aku dgn ayat ni ,welkkk :p )

Tip-Tip Mengawal Emosi :

1. Berfikiran Positif
~ Berfikiran positif dapat membantu melihat kebaikan yang tersirat di sebalik tekanan itu.

2. Tenangkan Fikiran
~ Bertenang membantu kita berfikir secara rasional dan tidak bertindak melulu.
~ Fikiran yang rasional dapat menghasilkan tindakan yang betul dan berkesan seterusnya mengurangkan tekanan

3. Sentiasa Senyum
~ Senyum dapat menenangkan perasaan yang berkecamuk.
~ Senyuman dapat menunjukkan ketabahan dan kebijaksanaan mengawal perasaan

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Ali Imraan : 139)

4. Memotivasikan Diri
~ Kadang-kadang disebabkan terlampau kecewa kita berasa diri kita tidak bersemangat dan ingin menyendiri.
~ Oleh itu, kembalikan semangat diri dengan memotivasikan diri.

Katakanlah (Muhammad) :"Sekali-kali tidak akan menimpa kami melainkan apa yang telah ditetapkan oleh Allah bagi kami.Dialah pelindung kami dan hanyalah kepada Allah orang yang beriman harus bertawakal"~at-Taubah(51:129)

5. Sentiasa Memaafkan Orang Lain
~ Tekanan berterusan apabila kita menyimpan perasaan tidak puas hati dengan orang lain.
~ Maafkan kesalahan individu terbabit serta jangan menyimpan dendam dan masalah tersebut akan selesai.

".. dan hendaklah mereka memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu; tidakkah kamu suka supaya Allah mengampunkan dosa kamu? Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani." (Surah An-Nur:22)

6. Elak Bersuara dengan Nada yang Tinggi
~ Apabila kita meninggikan suara semasa tertekan, emosi kita sukar dikawal.
~ Tiada guna meninggikan suara kerana ia tidak akan dapat menyelesaikan masalah malah sebaliknya membuat keadaan menjadi semakin teruk.

7. Rehat yang Cukup
~ Rehat yang cukup dapat membina semula semangat dan kekuatan bagi berhadapan dengan masalah

8. Berdoa
~ Ketenangan yang diperolehi semasa berdoa dapat membantu mengawal keadaan dan menenangkan diri.

"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (Yusuf : 87)



innaallaha maana^^,



quote of the day :
Bersikap diam dalam menghadapi orang bodoh ataupun orang gila adalah kebajikan pada jiwa...
Dari Imam Syafie, saya anggap diam itu sebagai perniagaan meskipun tidak ada untungnya tapi saya tidak rugi namun saya tetap yakin diam itu ibarat barangniaga yang membawa keuntungan bagi pemiliknya...


p/s :kata2 ni mbuatkan aku tkesima seketika selepas mbaca nye ......ak xtahu nak label ak sbg gol org bodoh/org gila tu ataupun gol peniaga tu ..boleh jd ak dlm gol ptama or boleh jd ak sedang cuba mjadi gol kedua tu..insyaallah ak cuba jd peniaga tu dgn ikhlas ..Allah itu Maha Mengetahui :)
dan satu lagi ,walau apa org buat kat kita ,walau pedih ucapan nya thadap kita ,walau besar fitnah yg btimpa2 ke atas diri ..ingat lah sahabat ,forgive everyone for the sake of ukhuwah ,senyumlah kpd sinar yg bakal menanti kita ..ikhlas kan lah hati hamba Mu yg kerdil ini Ya Allah ..amin :)


maaf dari hati yg ikhlas^^,


Suka ?Jangan lupa LIKE dan COMMENT ye

2 penGomen coMeL~:

inz-dahnya snyuman itu said...

suka2...sy bce..anda susun ayat dngn kemas..xbuat semak sgt kt kepala sy yg pening2 bagai ni..teruskn mnulis yer ~ ^^ hehe

sHiMi aLyNa^^, said...

haha ,amboi ..part time ckgu dah ke ni??ye ye ,sy akan terus menulis dan menulis smpai sy penat ;p hehe

CopyRight@sEgaLa yg t'caTaT di SiNi aDaLah HaK miLik sHiMi sHinHaE