WeLcome to byaimina.blogspot.my ,do smiling & thanks for visiting here

Wednesday, 29 February 2012

Be a FoRm 6 sTuDenT ??

aSsaLamuaLaikuM ~

terasa gatal tangan nk mengUPDATE lg blog ni after tengok my friend blog ,dye cite sal skolah ! (mbuat hati ku jeles dan rindu ttg alam psekolahan ni ;p )sedikit pengakuan nk buat ni =_=

form 6 ni mmg bg makna sangat2 kt sy ,kenapa??sebab nye ,di situ lah ak belajar erti persahabatan ~erti islam yg sebenar (bukan mksud ak ni ak xtaw menda bab agama !haha ) tp alhamdulillah ,ilmu agama bjaya didalami lg ..drp byk menda yg ak xtahu ,lepas msuk form 6 makin btambah2 ilmu agama yg ak dapat dri sahabat2 dan cikgu2 ..

mula2 nak masuk form 6 tu ,sungguh ak depressed buat seketika ..kalau ak ad peluang rasa nk lari je dari situ..perkara ni blanjutan sampai bulan 3 ak upper 6 ..jiwa ak mberontak sebab ak betul2 xsuka dgn situasi ak ..ak jeles dgn sahabat2 lama aku yg semua nye da masuk U ..asyik busy dgn U mereka tnpa sedar meninggalkan aku tkapai2 keseorangan (tu yg aku fikir larr ,jiwa mberontak kan ms tu :p )

baWak diri larr konon ms ni ,huhu


 aku fikir ,kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan??tp sedar kah aku?

''boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu..dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu..ALLAH mengetahui sedang kamu tidak mengetahui..''
AL-BAQARAH:ayat 216

lepas bulan 3 tu ,ad seorang sahabat ak (tanpa dye sedar lah kan ) telah mbuka mata aku utk ak lawan dye sungguh2 ,belajar sungguh2 ,so ak decide supaya gembira kan diri ,knpa ak xleh gmbira mcm dye??so ,ak buat2 gembira walaupun aty tengah sengsara (sengsara larr sangat :p ) ..ms tu larr ak buka fikiran ak luas2 utk time kenyataan !dan cuba utk blajar bsungguh2 ..blajar utk redha dgn keadaan ak ,hya dgn redha dan ikhlas je dpt selamatkan aku ~ak bangkit !fight !fight !

sahabat aku yg menyedarkan ak tu ad dlm salah sorg ni^^,


''...dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat ALLAH..sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat ALLAH melainkan kaum yang kafir..''
SURAH YUSUF:87

tambah2 lg ms tu terpaksa stay kat hostel (oh please ,hostel??) dok kat rumah pun xlepas, ni dok kat hostel,semua kena buat sendiri dan tpaksa lepas kan segala kebebasan ..tp ,after setahun setengah dok kat hostel ,sy dapat kenangan plg bmakna larr ..dpt jumpa dgn adiq2 yg baik (yelah ,aku yg plg tua kt situ :p )
kenangan dok kat dorm L mmg xleh lupe ,kak min kak nisah ebah suha jann shaiy syahton mila ain nazirah erin ainur eizzah ,xlupa jugak yg sempat merase sketika jd ahli dorm L iaitu silmi phia intan ,dan juga ahli baru ms nk exam sharifah kak nisa kak sue kak hanan (ye, sesi pomot nama sedang bjalan ..haha )

Bebudak ni larr yg menguatkan aku (make me smile^^, )


 saudaraku yang dicintai Allah..

Hidup ini hanyalah permainan yang harus kita mainkan dengan sungguh-sungguh. Maka, tiada gunanya berlama-lama dalam duka. Duka yang bertahun hanya akan membuatmu buta akan banyak kebahagiaan yang disajikan Allah padamu. Duka yang kau genggam akan membuatkan mu jauh dari rasa syukur...
Tangisan ini tiada air mata, tangisan ini trcipta dikala duka. Jeritan ini tak brsuara, jeritan ini hanya terasa dlm dada. Gelisah ini bukan skedar resah, gelisah ini sll brgejolak bagaikn amarah. Ya illahi.. inikah sepucuk surat cinta-Mu yg menorehkn sbuah luka dlm krinduan. Smua rasa dlm dada ku tak brakhir dlm canda, tak menghilang dlm tawa, bl Engkau mengetahuinya biarkan rindu ini trsenyum akn k'indahan-Mu. ..

InnaAllaha Maana^^,


untukmu untukku.....buat hati yang sedang bersedih..SENYUMLAH!!
kerana dgn sekuntum SENYUMAN akan mbuat diri kita melupakan masalah ..jgn cepat mengalah !percayalah bahawa :

''ALLAH tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya..""
AL-BAQARAH:ayat 286

Beramalah kerana Allah, agar peluhmu tidak sia-sia. Jangan kau hentikan amalmu kerana banjir airmata kecewa yang menghalang jalanmu. Sesungguhnya Allah tidak pernah luput hitungannya. Dia akan meninggikan setiap hamba yang jatuh bangun menyempurnakan pengabdian padaNya...

insyaallah ,moga apa yg kita lakukan akan selalu diberkati oleh Nya ..

ni larr sahabat2 sperjuangan aku^^,mana se ea aku?? (6 atas usuluddin)

Suka ?Jangan lupa LIKE dan COMMENT ye

5 penGomen coMeL~:

Bahijah~ said...

mina...rindu2 jugop..
hehehe..
geng kte da best lar..
insyaALLAH.ukhwah antra kiter berkekalan hgga akir hayat..:)

imtisal nur alya said...

akak......like this!!!!!!ada jiwa ada nada.... seolah dpt rasa nde yg sama...heh he..smoga ukhwah antara kalian tetp utuh selamanya..insyaAllah..
sedikit renungan utk kita.. ^__^
Tinggalkanlah resah dukamu semampumu kerana menanggung beban derita boleh membuatmu gila..Semalam, ALLAH telah menolongmu. Percayalah esok dan selamanya pasti DIA akan menolongmu lagi!!
llah..

aNoNyMouS aLiNa^^, said...

bahijah :yup ,,rindu2 jugak ..hehe ..insyaallah ,moga ukhuwah kte bkekalan ..kita bsahabat krn allah :)

imtisal :cakap guna pengalaman ,,mmg ad jiwa dan ada nada lah jadinya ..hehe ..insyaallah diq ,cuma perlu kuat jek !allah sentiasa bsama2 dgn kita :))

nisa aziz said...

name aku pun ad jugak,,,,

sHiMi aLyNa^^, said...

hak3 ,of cuz lerr ,kau kan wujud wpom laz minit ;p

CopyRight@sEgaLa yg t'caTaT di SiNi aDaLah HaK miLik sHiMi sHinHaE