WeLcome to byaimina.blogspot.my ,do smiling & thanks for visiting here

Saturday, 3 March 2012

cinTa ?

aSsaLamuaLaikum ~

disebabkan skrg ni ramai sedang mood2 cintan ,so nak share sal cinta plak ..hehe ,what bout me?nope ,im not in love mood ~before we love somebody ,love Allah first k ..ilmu sy ttg ketuhanan dop cukup lg ,sy dop cukup bbakti lagi kat mak sy (since my abah passed away bout 10 years ago ) ,so ..sy hanya mahu menunggu (hey ,menunggu xda guna kalau dop usaha !hehe ) btol larr tu tp jgn tgopoh-gapah nak cari cinta manusia kalau cinta kpd Allah dop cukup lg ..percayalah ,telah tcatat sbaris nama di LOH MAHFUZ utkmu..

"atToyyibat Littoyibin"
-annur;26-

wanita baik itu dijanjikan utk lelaki baik & sebaliknya..jika kau berada di jalan yg diredhai,insyaallah.. si dia turut di jalan yg sama.. lupakan segala kegundahan, teguhkan diri pd cinta Hakiki Ilahi nescaya cinta si dia yg soleh turut kau miliki ..


tp ,sy agak pelik kapel skrg ..nk kata sy dukacita pom ad ,nk kata sebak pom ad ..nape ep kalau da kapel perlu nak share2 password account kte ? ?tkilan pom ad ni ..sbb ramai yg macam tuuuuuuuu ........bukan sorg dua tp ramaiiii .........sy sbg perempuan ,x suka larr bila kawan kte  share2 account ni ..knpa ?sbb sy hanya nak kawan sy ,bkan pasangan nya !xda privacy lngsung okeyy ! (touching =_= hehehe ) habis menda pasangannye akan tahu ..yg kita tahu dorang share xpe lagi ,macam mana ad kawan kita yg x bgtahu?x ke naye kita punyer larr syok sndiri ,rupa2 nye psangannye tengok or baca or ape2 jek ..wahai sahabatku ,sy dop kisah anda nak kapel ,sy xleh nak halang ..tp ,setiap perkara ada batasannya ...jangan tunjuk anda bahagia skrg ni ,jangan di hadapan orang ,ingat org ske kah ?TIDAK OKEYY ..it's not cool okeyy dan ianya langsung x sweet ~~huhu ,lg pun ..belum tentu lg di masa hadapan korang bsama (who knows rite ? ? )

so ,biar kan ttg itu ..jom share sal ni ..copy paste je pom tp rasa macam menarik plak ,hehe :)

~Falsafah Cinta~

Jangan jadi terlalu baik, saya akan merindui kamu. Jangan terlalu mengambil berat, saya mungkin menyukai kamu. Jangan jadi terlalu 'sweet', saya mungkin jatuh hati kepada kamu. Amat sukar untuk saya menyayangi kamu jika kamu tidak mahu membalasnya.

Ulasan: seseorang yang membuat kamu jatuh hati kepadanya sebenarnya menyayangi kamu lebih daripada kamu menyayangi dia.


Jika seseorang hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian daripada kamu, tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi,jangan terlalu sedih.. terimalah kenyataan itu dan sekurang2nya dia pernah membahagiakan kamu.

Ulasan: Masa akan menentukan segalanya, jika dia ditakdirkan bersama anda, dia akan kembali.


Jangan melarikan diri dari 'cinta' apabila ia berada di hadapan kamu,Jangan melarikan diri daripadanya kerana suatu hari nanti, kamu pasti akan teringatkannya kembali dan menyesali perbuatan kamu itu.

Ulasan: hargai orang yang menyayangi kamu, bukan mudah untuk mencari orang yang menyayangi kita. yang paling berharga ialah hati yang ikhlas.


Penyesalan terbesar dalam hidup ialah risiko yang kita tidak ambil.Jika anda merasakan sesuatu itu akan membuatkan anda bahagia, maka teruskan. Ingatlah bahawa kita akan melalui semua ini hanya sekali, mungkin tiada lagi peluang kedua.

Ulasan:Masa tidak menunggu kita. Jika anda rasakan anda telah bertemu dengan orang yg sesuai, maka hargailah dia, jangan biarkan dia berlalu begitu sahaja. Jangan bertangguh kerana takut. Cubalah dahulu atau anda akan menyesal kerana membiarkan ia berlalu begitu sahaja. Tiada sesiapapun yang tahu apakah yang membuatkan anda benar2 bahagia.


Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata tu menyapa air mata yg satu lagi,"Saya air mata seorang gadis yang menyayangi seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu pula?".Jawab titis air mata kedua tu, "Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yg menyayangi saya berlalu begitu sahaja."

Ulasan: Tiada sesiapapun yang simpati kepada orang yang sengaja membiarkan peluang pergi begitu sahaja tanpa berusaha untuk mendapatkannya atau mempertahankannya. Kita selalunya tidak menghargai seseorang yang hampir atau menyayangi kita sehingga dia pergi meninggalkan kita; kemudian kita akan sedih dan menyesal mengingatkannya.


Terdapat banyak bebintang di langit tetapi hanya satu sahaja yang begitu menyerlah sehingga dapat menarik perhatian anda. Dari kalangan yang anda pilih untuk abaikan ialah sebutir bintang yang sanggup menyinari anda walau diamana sahaja anda berada.

Ulasan: Bahagian 1: orang yang bersama anda ketika ini mungkin bukanlah orang yang benar2 anda sayangi.
Bahagian 2: terdapat orang yang tahu dia tidak dapat bersama kamu ketika ini tetapi masih menyayangi kamu sepenuh hatinya, fikirkanlah.


Lawaknya bila kita meletakkan standard untuk orang yg bakal kita sayangi, tetapi jauh di sudut hati, kita tahu yang orang yg kita sayangi itu terkecuali daripada standard itu. (don't be too choosy!)

Ulasan: kita amat kritikal terutamanya kepada orang yg kita sukai atau sayangi kerana kita mahukan
yang terbaik untuk diri kita. Tetapi sebenarnya kesempurnaan dan hubungan terbaik dapat dicapai dengan berusaha bersama. Ia bukanlah terletak kepada satu individu sahaja.


Cinta itu membuatkan anda gembira walaupun ia sering melukakan. Cinta itu istimewa jika ia diberikan kepada orang yg bertuah.

Ulasan: Jika anda bertemu seseorang yang benar2 menghargai anda, maka dia berhak mendapat kasih anda.


Menyayangi/mencintai itu umpama bermain piano. pertama, kita bermain ikut peraturannya. Kemudian, lupakan peraturannya dan main ikut hati.

Ulasan:kepercayaan terhadap pasangan adalah amat penting. Untuk mempercayai seseorang yang anda sayang/cintai, anda mestilah membuat dia mempercayai anda dahulu. Yakin terhadap diri sendiri dan pasangan anda. Jangan buat mereka ragu-ragu terhadap anda dan jangan ragu-ragu terhadap mereka....



QUOTE OF THE DAY :

Hubungilah orang yang memutuskan hubungan dengan kamu. Jangan memusuhi orang yang bermusuh dengan kita. Maafkan orang yang menzalimi. Berikan kepada orang yang tidak pernah memberi kepada kamu. Sayyidina Umar tidak membalas tikaman orang yang menikamnya, sebaliknya menghalalkan darahnya yang tertumpah walaupun orang yang menikamnya ditangkap


Dan berbuat baiklah, karena sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berbuat baik.
(Al-Baqarah : 195)

buktinye ,hehe


p/s :pd mulanya ak xphm konsep ni ,mcm mana kte nk hbngi org yg cbe nk ptuskan hbngan silaturrahim ??ak cbe btoleransi ,cbe jgn mmsuhi ,bri ape yg tdk penah mberi ..tp ,mcm mana nk ikhlaskan prsaan "maaf" bila hati kte ni dah hancur dan dilenyek2 (hiperbola skettt ;p ) tp tu larr ,org ckp ..beralah larr ,mungkin pahit skrg ,tp insyaallah manisnye kemudian ..rendahkan ego ( ! ! ) hehe ..

Kita terlupa, bila kita ketuk paku pada dinding, kalau kita cabut balik semula pun, bekasnya tetap masih ada.
Maka sebaiknya kita berfikir 1000 kali sebelum sakitkan hati orang, fitnah orang, cerca orang, dan kalaulah 'ter'buat juga, usahalah bersungguh-sungguh menebus kesalahan kita. Jangan sekadar pandai mengucap 'maaf' sahaja.

Masa tidak boleh diputar,
apa yang berlaku tidak boleh ditukar.

tp kan ,

Allah berkata, ".. dan hendaklah mereka memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu; tidakkah kamu suka supaya Allah mengampunkan dosa kamu? Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani." (Surah An-Nur:22)

Sesungguhnya yang baik itu datang daripada Allah, dan yang buruk itu adalah khilaf sy sendiri.. Maaf andai coretan ini sedikit sebanyak menimbulkan rasa tidak senang hati bagi segelintir yang membacanya. tetapi ada hadis mengatakan "BERKATALAH BENAR WALAUPUN PAHIT"

~~kepada-Mu aku berserah~~

Allah SWT sentiasa bersamaku. Dia Yang Maha Berkuasa mendengar rintihan hatiku.


Suka ?Jangan lupa LIKE dan COMMENT ye

5 penGomen coMeL~:

imtisal nur alya said...

wah..suka3!!! best sunggoh ayt2 pakar chento niem..hihi.. tq ats pringatan..wa...terasanye..heh he.. juz kidding kak.. ^_^v

khairina anuar said...

tq mina.... aq pon nk cari cinta Allah dlu no cinta to men know... doa kt aq ep... bia la cinta 2 dtg lpas dpt cinta Allah.... ^__^

inz-dahnya snyuman said...

thanks mina..suka ngt ayt ni..Jika seseorang hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian daripada kamu, tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi,jangan terlalu sedih.. terimalah kenyataan itu dan sekurang2nya dia pernah membahagiakan kamu..buat ak jdi bnyk fikir.. :)
kwan yg lepas wlau burk atau baik dia tetap bg kte bnyk pngajarn utk mematangkn idup ni lg..
moge sahabatku ini dpt jodoh yg baik..insyaAllah..cinta sejati itu sdng mnunggumu..hehe ceewah !

Bahijah~ said...

^_^

sHiMi aLyNa^^, said...

yup ,tq semuaaaa ...huhu ,cinta kpd allah dlu bru cinta kpd org :)
doakan korg bhagia dan jumpa org yg baik2 dan bisa memimpin kte ke jln yg diredhai Allah :)
doakan ak jugakk ye sahabat :)
luv u all ^__^

CopyRight@sEgaLa yg t'caTaT di SiNi aDaLah HaK miLik sHiMi sHinHaE