WeLcome to byaimina.blogspot.my ,do smiling & thanks for visiting here

Monday, 25 June 2012

Temuduga Pembantu Tadbir ! !

assalamualaikum ! :)

wahh ..alhamdulillah selesai sudah temuduga jawatan pembantu tadbir gred N17 ..lega nya rasa lepas di hantui beberapa minggu ttg s.p.a ni ! (yelah ,org malas nak study ,malas nak search ..haha) tup tupp dah esok !

tapi !sy kuatkan juga semangat ..tengah malam semalam baru sy search ttg maklumat pembantu tadbir ni & baca sebelum tido ~masa on the way pun baca lagi ,ms tunggu giliran temuduga pun baca lagi ..haha (masa tu larr baru tahu nervous & nyesal x search awal2 ..yelah !malu larr xtahu nak jawab ..haha )

see ?i xtipu :D
yg sy xda semangat nak cari tu sebab sy dilemma (cewahh ! :p ) sy skrg ni tengah menunggu keputusan UPU utk lepasan STPM ..hati ni nak sangat pegi U ,so kalau larr TERdapat jawatan ni camana ?? (ayat mcm kompem dpt jekk ! haha )

dalam ms xnak pegi tu buat jugak research yg s.p.a ni xda lah kejam sgt ..haha kalau kita reject tawaran tu ,dia hanya blacklist kita dlm 2 tahun jek ..lagi bagus ,kalau awal2 xnak ..jgn pergi temuduga tu ..tp ,sy ni ngada !bukan apa ,nak rasa pengalaman ditemuduga je :)

bila dah rasa suasana menunggu dan perhati keadaan sekeliling ..baru lah rasa :
'aku kena buat temuduga ni elok2 !usaha biar dapat jawatan ni !& bila dapat ,aku nak pegi !'
kenapa ?sbb rasa macam rugi pulak kalau dapat kerja tetap tp reject ..cuz kita xtahu lagi bila dah habis universiti ,dapat keje ke belum kan ..aaaa ~~apa2 hal ,kita tunggu dan lihat keputusan nya 06/08/12 ni ! ( cewah time birthday aku larr nk umum ea :p )

okeh ,lepas m'bebel panjang di atas sana..sy nak share something ..ni yg sy hafal ..tugas2 pembantu tadbir :

Deskripsi Tugas:

Bertanggungjawab melaksanakan tugas-tugas perkeranian dan operasi di peringkat Kumpulan Sokongan yang merangkumi aspek perkeranian dan operasi (termasuk, tetapi tidak terhad kepada, tugas-tugas pentadbiran am, pengurusan personel, perkhidmatan kaunter dan pemprosesan, pengumpulan data dan
maklumat, pengendalian peralatan perhubungan/komunikasi).

1) Buat preparation awal. Kaji apakah tugas bagi pembantu tadbir ni. Anda boleh lihat di atas di bahagian skop fungsi/bidang tugas. Contoh kerjanya:

# urus punch kad staff di jabatan/unit
- siapa lewat, siapa MC
# Jaga fail. Termasuk kena cari fail.
# Jaga cuti, gaji, kebajikan staff
# Menaip dan buat surat/dokumen
# Jadi POSMEN
# Kadang-kadang jadi PA
# Jadi urusetia meeting, seminar ke, kursus..
# Jadi operator telefon..Berhubung dengan rakyat…
# Macam-macam lagi kerja Pembantu Tadbir ni yang penting-penting. Kata mudahnya, tiada pembantu tadbir, tak jalan juga operasi sesuatu jabatan/unit dalam sektor kerajaan.

2) Baca pekeliling bagi perkhidmatan awam. Ini bagus, dan berguna masa ditemuduga. Saya sering dimaklumkan ramai juga calon ditanya soalan berkenaan pekeliling ini. Contohnya, ditanya berkenaan tangga gaji pembantu tadbir, pasal cuti, pasal kenaikan pangkat. Tapi tak semestinya..
Ada juga yang tak ditanya pasal pekeliling ni.Bagi saya, tahu basic-basic sudah memadai:-)

3) Jangan fikir pasal nak menjawab soalan temuduga saja. Anda akan dinilai dari segi akhlak, keyakinan, adab, air muka dsb nya. Untuk jawatan pembantu tadbir ni, anda perlu kelihatan sentiasa ramah sentiasa senyum. Almaklumlah, tugas pembantu tadbir nanti akan membuatkan anda berjumpa dengan ramai orang. So, kenalah sentiasa ramah, senyum semasa temuduga supaya si panel penemuduga akan berkata “Dia ni peramah, dia ni suka senyum. Memang sesuai dengan jawatan ini”.

4) Jangan terkejut dengan soalan-soalan PELIK. Contohnya: ” Kenapa Suami Awak Nak Kat Awak Ye?”
Apakebenda soalan macam tu? Maksud tersiratnya ” kenapa awak sesuai untuk jawatan N17 ini dan boleh membuatkan orang suka pada awak semasa menjalankan tugas?”. Haaa..Begitulah:-) Jawapannya mungkin
” Saya suka SENYUM kot tuan panel”. Soalan-soalan sebegini bukannya suka-suka ditanya. Ada maksud tersiratnya.

5) Jangan lupa study isu-isu semasa, dasar kerajaan, ekonomi dll. Baca je akhbar:-) Ni nak uji kita
peka dengan hal sekeliling kita atau tidak.
credit to tips temuduga pembantu tadbir :)
p/s : truly ,dia hanya tanya sy ttg latar belakang dan tugas2 nya sahaja..dan sy hanya hafal ni ..yg no 4 tu ,mmg sy kena -.- mujur lah x sentap ,dah baca awal2 trick ni !boleh lah jawab dgn yakin ..ahaks :D apa yg kamu bicarakan tu je dia akan soal balik ..10 minit jek :)

Suka ?Jangan lupa LIKE dan COMMENT ye

10 penGomen coMeL~:

Zul De Alexis said...

wah ini boleh jdkan pengalaman untuk sy..:)

masyiFadz said...

comel lah blog awk....sy follow erk

Cik Zai said...

Best juga tips ni...sebab Cik Zai pun akan hadapi temuduga pembantu tadbir minggu depan..gud luck k...manataw rezeki kita dua dapat jadi pembantu tadbir ...^_^

sHiMi sHinHae~ said...

@Zul De Alexis ha aa ,jadikan pengalaman kan :D

sHiMi sHinHae~ said...

@masyiFadz thanks !n sy da follow kamu :)

sHiMi sHinHae~ said...

@Cik Zai tu larr kan ..mana larr taw rezeki kita ..gudluck jugak eh !xsangka ad rakan blogger yg tmuduga ni :)

Cik Zai said...

Gud luck juga tuk Shimi..tu lar buka fb diary sahabat blogger trus terpandang post awak..mmg tak boleh kalau tak baca ni...heheheh

Apple said...

Haha.. jika saya jadi admin dan dapat keje ni, saya akan amik. Sebabnya, jika kita keje under SPA, kita boleh dpt scholarship tuk sambung study smbl bekerja. Ada dalam surat pekeliling dia. Sy pelajar tajaan SPA jadi tahu serba sket hal ni. Lol.
Gud luck. Npe suami admin suke kat admin, sebab admin pandai dalam bnyk perkara. haha.. Biar panel tu angguk2 sebab org nih pandai bnyk benda rupanya.. lol.

sHiMi sHinHae~ said...

@Cik Zai yelah ,rasa macam ringan beban lepas siap temuduga ..trus update ! :D ape2 pom ,sy baca kat situ jek maklumat ..so ,selagi ad ms ni ..jgn jd mcm sy ,search larr lg ye :D

sHiMi sHinHae~ said...

@Apple haa ,penah jugak dgr pasal sambung study smbil bkerja tu ..cuma xtaw kepastian nye ..thanks for sharing !haiya ,kalau xbaca ni msti sentap ,tiba2 tanya knapa org suka kita kan..haha :)

CopyRight@sEgaLa yg t'caTaT di SiNi aDaLah HaK miLik sHiMi sHinHaE