WeLcome to byaimina.blogspot.my ,do smiling & thanks for visiting here

Friday, 19 October 2012

| Cinta Cyber : hilal asyraf & yuyu zulaikha |

assalamualaikum readers :)
alhamdulillah ,hari ni sy cuba MENcari masa utk MENGupdate blog yg semakin suram ni ..ehh ?hopefully ,xlah kan !harap korang enjoy ^_^


ehem .jelas ke tak jelas ?gambar agak kabur ..harap maaf ..okeyy ,semalam alhamdulillah sy sempat hadir ke program kat USIM yg dianjurkan sekretriat rakan integriti mahasiswa (btol tak aku mention nama ni ? -,-' )
ahli panel nye ialah blogger yg amat cukup famous lg hot HILAL ASYRAF dan YUYU ZULAIKHA ..sesuai dgn tajuk malam tu iaitu CINTA CYBER !

bila dah nama cinta cyber mesti lah its all about internet surfing or social networking right ?yeah ..FB for sure lah kan ,i also have twitter tumblr & ETC but the most account that active & i love the most is my FB ,then this blog TERsayang !banyak input yg kami dapat ms ni ..dan boleh dijadikan pengajaran ..

For example ,facebooking ..ada orang yg menjadikan post2 status serta copy paste sbg hobi mereka & di anggap hipokrit bg sesetengah orang ..okeyy ,SENTAP ? -,-' tp ,moga diberi PENcerahan xsemestinya yg post2 islamic dan baik2 ni ,mmg dah cukup bagus ..sbb mereka masih STRUGGLE utk ISTIQAMAH dlm melakukan hal2 yg berlandaskan syarak ..kita sbg FRIENDS dia ,sentiasa perlu support ..bukan tambah AIB dia dan komen bukan2 ..di sebabkan kesilapan ms lalu nye ,korang dah nak boikot bagai bila nampak post2 baik ..TAPI ,ada jek yg mmg kita rasa dia tu boleh dijadikan role model or ramai yg kagum dgn dia ..bila dia TERsalah sikit kita dah boikot macam2 ..even menda yg REMEH ..contoh akhi hilal bg :

*muka kita yg cool & mmg x DI-mind-set-kan dalam otak*
tetiba ditegur ,sila jangan sombong ..
*gambar yg diambil MENDONGAK ke atas*
tetiba ditegur ,jgn terlalu BERlagak ..para ulama pun xda yg mengangkat muka seolah2 BAGUS sgt ..

kannn ?bila kita dah jaga semuanya ..even menda yg remeh org akan BUKA aib kita ..sila JANGAN jd orang cam gini ..rosak tahu tak ..

ada persoalan ,kalau nak jadi baik kena kawan dgn orang yg baik ..habis tu ,sape nak kawan dgn orang yg KURANG baik ?akhi hilal menjelaskan ,menda tu ibarat putaran ..kita yg biasa2 ni ,haruslah berkawan dgn yg orang baik2 supaya kita pun turut terikut-ikut dgn perbuatan mereka ..kita masih STRUGGLE ,kalau lah kita ikut yg KURANG ,mesti kita pun terikut2 mereka kan?TAPI ,orang yg mmg dah baik ,mereka tentu akan BERdakwah dan x tinggalkan org yg KURANG tu ..begitulah putaran nye ..yg penting kita JANGAN sesekali BOIKOT mereka ..mentang2 buat salah ,terus boikot dan tinggalkan dia dlm dunia dia ..kita sepatutnya bimbing dia ..sy suka dgn cara akhi hilal ..

dia ada menceritakan ,ada mak SAHABATnye x berkenan dgn kekasih hati sahabatnye dan minta tolong nasihat kat anaknye itu ..Hilal mulakan strategi dgn mengajak sahabatnya itu dgn keluar bersama2 ,makan2 dan buat sahabat nya gembira seharian tu ..dan mengajak nya tidur bersama di rumah ..so ,pd masa nak lelap tu ..akhi memulakan dgn SLOW talk ..bertanya kabar ttg kehidupan peribadi ..di situ lah memainkan peranan yg penting sbb sahabat dah percaya kat kita dan akan sudi meluahkan semua yg terbuku dihati ..in the end ,sahabatnya clash dan menjadi antara yg SOLEH skrg ni :)

lagi satu ,jangan terlalu percaya dgn orang lebih2 lagi alam maya ,orang di depan kita boleh tipu mentah2 ..apatah lg alam maya lah boleh buat FAKE account ni kan ..jgn terlalu nak mencari jodoh dlm ni , 'dimanakah tulang rusuk ku?' ,'imam ku?' errrrrr ,yg ni sy mmg xboleh blahhh ..sorry ?

conclusion yg sy dapat dr program tu ..sahabat haruslah SUPPORT each other not HATE them while he/she trying to ISTIQAMAH ..heyy ,it not easy ..isn't it ?BUT it's not POSSIBLE right ?we'll try our best to be a gud UMMAH ..ALLAH there for us ,berDOA lah selalu moga dpt keberkatan-NYA :)

suka quote dye yg ni ^^
by the way ,yuyu zulaikha itu sangatt comel !kecikk molep jek *tetiba teringat kat sahabat baik sy ,NADIA ^_^ gaya mereka sama kott*
akhi hilal plak ,bawak zaujah TERcinta ..terserlah ke-romantik-an dan ke-sweet-an mereka !moga bahagia selalu ..mabruk atas perkahwinan *dah lama follow dia ,TERUJAAAA dpt join talk show ni *dlm proses baca buku dye yg b'tajuk 'batu-bata kehidupan' .. dan 'sebelum aku bernikah' sila sharing dgn sy HUSNAAA ! ^_^ nak baca gopp*

nota kaki : okeyy ,offline dulu ..UNIVERSITI MALAYA ,waittt for me ..im coming todayyy ! nani ,pikah ..sila jaga sy ! ^_^

Suka ?Jangan lupa LIKE dan COMMENT ye

11 penGomen coMeL~:

fandyz said...

Salam, topik yang bagus.. bagi saya tak kesahlah kawan tu baik ke buruk.. tapi janganlah terikut perangai yang buruk.. kita jadikan dia baik.. kalau kita tinggal mereka yang teruk makin teruklah die.. :)

Haruno Hana 하나 said...

untungnya dpt join talk show ni :)setuju ngan komen Fandyz.. kalo kita x berkawan ngan org yg x baik, camne nk betulkan dia? x salah utk kit berkawan.. kita bleh cuba utk baikkan mereka smula ^_^

sHiMi sHinHae~ said...

@fandyz tepat sekali ..sbnar nye sume ni ats diri kte .tinggal nak xnak je kan :)

sHiMi sHinHae~ said...

@Haruno Hana 하나 kalau kte ad ilmu yg lbih ,kte sbnarnye yg arus pmpin ,kalau xbleh pun ,sama2 lah kte bpimpin tangan ..kann :)

Zyra Roxx said...

gua sedang bahagia di alam cinta saiber, ehwah

oke sila abaikan gua :3

sHiMi sHinHae~ said...

haha zyra ..cinta cyber byk definisi :P

AHMAD AFIQ said...

aku cinta hp cyber jugak ker

Khalilah MNor said...

Wah, baru tau yuyu dgn hilal ni bloggers dua2... Thanks for sharing ye... (^_^)

Cahaya gembira said...

terbahek ^___^
besh3x... + untung ler dier.. :)

sHiMi sHinHae~ said...

@Khalilah MNor ha aa ..blogger pemes plak tu :D

sHiMi sHinHae~ said...

@Cahaya gembira hik3 ,happy2 :D

CopyRight@sEgaLa yg t'caTaT di SiNi aDaLah HaK miLik sHiMi sHinHaE