WeLcome to byaimina.blogspot.my ,do smiling & thanks for visiting here

Sunday, 29 April 2012

iSTikhaRaH CinTa ~

assalamualaikum

kali ni ambe terasa nk tulis entry sal istikarah ni..skrg ni ramai yg berada dlm dilema tp xtaw nak wat camana ..kadang2 ada sesuatu benda yg kita sangat2 lah kompius nak pilih tp takut nk istikarah ,,sbb ??sbb takut apa yg kita nak tu xdapat ..huhu ,begitu lah sy ...........sgt lah takut nak istikarah ni (haishhh ,belum apa2 dah kalut xnak buat ,,rilex rilex ~baca dulu ,maybe korang pun akan berubah fikiran ! )

malas nak cakap byk kat sini sbb penulisan org lain lagi mantap dari sy !so ,selamat m'baca ! ^_^

entry best TeKan siNi ,nak lagi lagi best TeKan Lah siNi ..huhu xpun baca je majalah solusi no 42 yg b'tajuk 'pasrah dgn istikharah' ..bez lah ^_^

ISTIKARAH KPD ALLAH
MUSYAWARAH DGN MANUSIA

rasulullah b'sabda ,maksudnya : 'apabila seorang drp kalian b'hasrat pd sesuatu, tunaikanlah 2 rakaat yg bukan fardu'


(riwayat al-bukhari, al-tirmizi & lain2 )


matter of time okeyy ^_^



sedikit kata2 UAI yg patut kte amek taw ttg isu PERCINTAAN ni~

-jgn pikat wanita kalau anda tak b'sedia cintakan dia

-jgn m'beri wanita harapan kalau anda tdk pasti

-jgn buat wanita itu jatuh cinta kalau anda tak cintakan dia

-jgn sakitkan hati wanita kalau anda tiada hati utk nya

-haram jika jadikan wanita itu kekasih ttp tiada niat utk nikahinya

-jgn mainkan perasaan wanita kalau anda tiada perasaan utknya

-lelaki soleh digalakkan kahwin dgn perempuan tak solehah, perempuan solehah tak digalakkan kahwin dgn lelaki tak soleh

-carilah calon suami atau isteri yg boleh m'bahagiakan kamu ,xcomel xpe..boleh tutup lampu

-bila hati terasa lapang itu tanda jodoh yg baik dan begitu juga sebaliknya

-isteri yg solehah ,kalau kita tgk muka dia pun sudah m'gembirakan hati kita

-hukum b'cinta sebelum b'kahwin adalah haram krn bukan dari sunnah nabi

-kalau dah b'kenan ,pergi ke rumah merisik dan b'tanya jujur & ikhlas ,nyatakan hajat nak kahwin

-yg dah tunang bawa tunang gi jalan2 boleh tp kena bawa mak ayah dia sekali

-yg dah couple tp akhirnya b'nikah ,wajib b'taubat juga dosa2 couple lepas

-hendaklah kamu pegi melihat dulu perempuan itu ,baru b'kahwin .makruh x tengok

-luah perasaan nak kahwin pd wanita boleh tp bukan dlm keadaan khalwat (cth lbh baik wat depan mak dia)


p/s : tadi cakap malas cakap byk ,tp ..dah boleh jadi cerpen ni ..opssss ~maaf ,excited t'bawak2 dlm penulisan ni ..hehe ..jom layan lagu ni ,ada orang promote soh dengar lagu ni ~istikharah cinta by sigma :)


Suka ?Jangan lupa LIKE dan COMMENT ye

CopyRight@sEgaLa yg t'caTaT di SiNi aDaLah HaK miLik sHiMi sHinHaE